Boerkaverbod: normaal of niet normaal?

Het kabinet zal naar verwachting vrijdag 16 September 2011 besluiten tot de invoering van het omstreden boerkaverbod. Dragen van een boerka in het openbaar kan na inwerkingtreding van de wet worden beboet met 380 euro. Dat meldde RTL Nieuws gisteravond.

Er zijn in Nederland erg weinig vrouwen die een Boerka dragen. Waarom dan toch al die ophef? Waar zijn we bang voor? Of boos over? Welke kernwaarde wordt aangetast waardoor de meerderheid van de Nederlanders voor een verbod is?

Laten we allereerst even duidelijkheid creëren over wat een Boerka wel en wat het niet is, dat praat wel zo makkelijk.


Het gaat in deze discussie dus, als ik het goed begrijp, alleen over het gewaad dat het gezicht en de ogen bedekt. De vraag is vervolgens: vinden wij het in Nederland normaal dat een vrouw de keuze heeft om een boerka te dragen, of vinden wij het normaal dat de Nederlandse wet haar dat moet verbieden. Gaat vrijheid van expressie boven verbod? En wat is de argumentatie die een verbod rechtvaardigt?

Waarom vinden mensen een verbod normaal? Een van de argumenten die genoemd worden, is dat het niet past in de Nederlandse samenleving. (Waarbij een moslima terecht de wedervraag stelde: kan iemand mij dan de voorwaarden geven waaraan iemand moet voldoen om in de Nederlandse maatschappij te passen?). Een andere is dat je met gelaatsbedekking (dus toch ook de Niqab?) geen werk kunt krijgen. En dat het dragen van een boerka niet kan in verband met de veiligheid, omdat we niet kunnen zien wie er onder zit. En dat we moeten strijden tegen de onderdrukking van de vrouw en dat we het gevaar van islamisering tegen moeten gaan en dat een boerka gevoelens van onveiligheid bij mensen oproept.

De boerka is een symbool geworden. Maar is het dragen van een boerka dan een symbool van onderdrukking of van bevrijding? En wie bepaalt dat? Vanuit het recht op vrijheid van godsdienst en de vrijheid van expressie, is het normaal om de keuze te hebben een boerka te dragen. In Nederland hebben we gelukkig de vrijheid om zelf te beslissen hoe we erbij lopen. Er zijn wel meer outfits waar we aanstoot aan kunnen geven, maar geen wetgeving op loslaten.

Wat mij opvalt is dat in de discussie het pragmatisme (ik weet niet met wie ik praat, waardoor er een gebrek aan veiligheid ontstaat) en principes (keuze vrijheid, islam versus joods-christelijke samenleving, smaak, gevoelens) door elkaar lopen. En dat is lastig.

Gelukkig leven we in Nederland in een democratie. En als de meerderheid – na hopelijk een grondige dialoog over alle argumenten, voors en tegens – besluit tot een boerkaverbod, zullen we moeten vertrouwen op de wijsheid van die meerderheid. Ik persoonlijk hoop alleen wel dat iedereen de context van de regelgeving (veiligheid) niet vergeet. Dus alleen de wet handhaven als de context hierom vraagt, zoals bij een demonstratie of een onveilige situatie.

Met een verbod offeren we  een belangrijk recht op vrijheid van expressie op. Met zo’n kleine groep boerka-dragers in Nederland blijf ik toch een beetje het gevoel houden dat we van een mug een olifant maken. En vraag ik me toch ook nog steeds af of we de pragmatische bezwaren tegen de boerka niet wat simpeler zouden kunnen oplossen; is hier werkelijk een algemeen verbod voor nodig? Of is het juist goed om te bepalen ‘waar we als Nederland staan’ in deze ideologische discussie?

Jitske Kramer is Corporate Anthropologist en zet zich in om de dynamiek van het verschil in organisaties beter te benutten. Zij is auteur van het boek ‘Normaal is anders!’, in de Engelse vertaling ‘Managing Cultural Dynamics’.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in (Culturele) Verschillen, (Cultuur) verandering, Dynamiek van diversiteit, Leuke filmpjes en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Boerkaverbod: normaal of niet normaal?

 1. Wim zegt:

  In welke behoefte ( naast geloof) voorziet een Burka, is daar iets van bekend?
  Liepen vroeger sommige nonnen in Limburg met een soortgelijke outfit ?

 2. Leo Salazar zegt:

  What I find most offensive among the promoters of the burka-ban is their argument that they are doing so to “protect women from symbols of oppression.” This argument is condescending and, at the very least, disingenuous. Women themselves who wear clothing reflecting their Islam belief usually state exactly the opposite: that wearing the clothing gives them feelings of confidence and fulfillment — it’s a statement of who they are.

  I see the burka-ban in the Netherlands along the same lines as the Sharia law ban in the State of Oklahoma in the US: a thinly veiled (pardon the pun) attempt to attack Islam by rabidly exaggerating a non-existent threat under the guise of “security” or “cultural assimilation”.

  By the way, it is estimated that the number of women who wear the burka in the Netherlands is between 50 and 100.

 3. Pingback: Burka-ban in the Netherlands — has it come this far?!! « Effective Intercultural Business

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s